Saturday, 23 March 2013

Assalamualaikum


Assalamualaikum.Saya ingin bertanya,adakah perlu mandi wajib sekiranya suami isteri hanya menggeselkan kemaluan masing2 antara satu sama lain di bahagian luar sahaja,tetapi tidak sampai memasukkan zakar ke faraj dan tidak keluar mani (tetapi keluar mazi)?

Tidak wajib mandi hadas besar kerana tidak memasukkkan zakar suami kedalam faraj isteri dan ia tidak dikira sebagai bersetubuh dan tidak keluarair mani.
Soal Jawab Agama Berkaitan/ Related post or question:
  1. AssallammualaikumTahap kena mandi wajibbilakah tahap perhubungan semasa bersama suami isteri tersebut perlu mandi wajib.Contohnya semasa bersama ada gangguan menyebabkan hubungan kelamin tidak dapat diteruskan.. anak menangis … panggilan kecemasan .. dll ..keadaan masa itu tidak berpakaian lagi.. ada yang menyatakan kita perlu mandi apabila sudah tersentuh antara dua kemaluan dan ada yng menyatakan kita hanya perlu mandi wajib apabila sudah tenggelam kepala zakar kedalam faraj isteri sahaja. Minta penjelasan dengan lebih lanjut Terima kasihAssallammualaikumTahap kena mandi wajibbilakah tahap perhubungan semasa bersama suami isteri tersebut perlu mandi wajib.Contohnya semasa bersama ada gangguan menyebabkan hubungan kelamin tidak dapat diteruskan.. anak menangis … panggilan kecemasan .. dll ..keadaan masa itu tidak berpakaian lagi.. ada yang menyatakan kita perlu mandi apabila sudah tersentuh antara dua kemaluan dan ada yng menyatakan kita hanya perlu mandi wajib apabila sudah tenggelam kepala zakar kedalam faraj isteri sahaja. Minta penjelasan dengan lebih lanjut Terima kasih

  2. assalamualaikum wbt…ustaz, sy penah diberitahu tentang satu perkara.betulkan org perempuan hanya akan mengeluarkan mani apabila bersetubuh sahaja?apabila terangsang, mereka hanya akan mengeluarkan mazi sahaja,tanpa mani…bagaimana untuk membezakan mani dan mazi dalam masa yang sama ia keluar?terima kasih….

  3. assalamualaikum w.b.t ustaz saya nak tanya haruskah kita mengambil hadas besar,walaupun kita tak bersetubuh cuma bersentuh kemaluan serta apakah hukumnya bagi orang yang belum bkahwin.? adakah itu seks oral ?cuma menggesel kan kemaluan pada faraj sehingga mengeluarkan cecair drpd faraj dan wajib kah mandi hadas serta apakah cecair itu air mazi atau air mani.?apakah perbezaan air mani & air mazi?

  4. sy pernah mlakukn onani..tp skdr dgn geselan.tp sy tidak tau sama ada sy mgeluarkn mani atau tidak kerana sy tidak tau membeza kn antara mani atau mazi..namum sememang nye cecair yg keluar berwarna putih jernih..sy jd kliru sama ada sy patut mandi wajib atau tidak..jd bagai mna?

  5. apakah perbezaan di antara air mani dan air mazi?sekiranya seseorang telah melihat cerita-cerita yang agak lucah, maka keluarlah air dari kemaluannya.adakah itu dikira air mani @ air mazi?dan adakah dimestikan mandi wajib. terima kasih.
Assalamualaikum.Saya ingin bertanya,adakah perlu mandi wajib sekiranya suami isteri hanya menggeselkan kemaluan masing2 antara satu sama lain di bahagian luar sahaja,tetapi tidak sampai memasukkan zakar ke faraj dan tidak keluar mani (tetapi keluar mazi)? was posted on March 17, 2012 at 8:00 pm in Soal Jawab Agama and tagged as , , . It was last modified on March 17, 2012 at 8:00 pm. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response or trackback from your site.

Related Articles

0 comments:

Post a Comment