Friday, 8 February 2013

jana duit melalui blog


duit
Asalamualaikum..... ari ini pereka cerita nak share  tutorial dan tip setelah lebih 1 tahun tidak memberi tip. Blog boleh menjana pendapatan sampingan jika kita mahu membuatnya tapi harus diingat bukanlah menjadi sumber pendapatan utama maknanya duit melalui blog ini tidaklah terlalu banyak.

"BUAT BLOG BUKAN KERANA DUIT TAPI KERANA MINAT"

Pereka cerita sangat meminat membaca sinopsis cerita, sangat minat mendownload cerita dan sangat minat baca blog.. korang  boleh bina blog mengikut minat korang pastinya blog korang akan dikunjungi oleh mereka yang sama minat dengan korang.

Antara cara untuk menjana duit melalui blog:

1) YOUTHSAY @ SAYS.COM
pihak youthsay akan menyediakan link iklan. jika korang promote link tersebut di sharing site korang atau blog dan ada Visitor yang klik.. korang akan dapat duit...Pereka cerita tidak aktif says.com ini tapi ramai juga blogger yang menjana banyak duit melalui says.com ni.. korang berminat sila daftar --> DAFTAR SAYS.COM


2) AFFILIATE.
korang perlu promosi iklan sesebuah syarikat atau kedai online. iklan yang korang promote akan beri point atau duit per klik per buy atau per register . jumlah duit adalah mengikut syarikat iklan tersebut. pereka cerita pernah mencuba sekadar ingin tahu.


3) NUFFNANG 
Nuffnang adalah antara syarikat pengiklanan blog paling popular di malaysia tapi pereka cerita SANGAT KECEWA dengan nuffnang ini kerana pilih kasih dan slumber menukar status Glitterati kepada non Glitterati tanpa ada sebab yang detail walaupon sudah ditanya banyak kali.. wang terkumpul yang pernah pereka cerita dapat adalah sebanya RM4,303.01.  Pihak nuffnang akan menyediakan 2 jenis iklan untuk korang:
i) CPC = jika visitor klik iklan dalam blog korang akan dapat 25sen untuk 1klik
ii) CPUV (Cost-per-unique-visit) Campaigns= jika visitor dtng ke blog korng dan ternampak iklan, walaupon visitor tak klik korang dapat duit berdasarkan jumlah visitor

 

2)MANGGA AD
dibawah syarikat utusan. masih kurang blog yang menggunakan mangga ad dan kurang iklan tapi persangian korang untuk mendapatkan iklan sangat sikit.. potensi untuk mendapatkan duit sangat tinggi. Pereka cerita pernah mencuba tetapi telah ditegur oleh beberapa blogger supaya tidak meletak iklan darik website pengiklanan majalah lucah malaysia ini.

3) INNITY AD
blog korang perlu popular untuk letak iklan dari syarikat ni. Antara syarikat pengiklanan yang permurah memberi duit kepada blogger tapi syarat nak join sangatlah ketat dan perekacerita tak pernah berjaya join.



4) GOOGLE ABSENT
sama seperti innity ad. blog korang perlu popular dengan visitor yang ramai . Syarikat pengiklanan yang PALING PERMURAH dan paling banyak bagi duit pada blogger. korang boleh dapat lebih RM1000 sebulan.. blog korang perlu bahasa inggeris. pereka cerita pernah join untuk beberapa jam kemudiannya diterminate hahaha.. tapi memang kaya la kalau dapat join

5)
ADVERLETS
Korang boleh juga daftar kat advertlets.. sama cam nuffnang


6) CHURP CHURP
 korang hanya perlu cari ramai follower twiter melalui sharing. kemudian register Churp Churp. Sejujurnya korang boleh dapat banyak duit tapi pereka cerita tak aktif.  korang boleh baca malumat lanjut di websiter tersebut

7) BERNIAGA SENDIRI
korang boleh buat iklan perniagaan sendiri dan promosikan di blog korang.. contoh korang buat iklan sewa kereta dan iklan printing, jual tudung dan memang tersangat la ramainya yang telah berjaya.. impian pereka cerita ingin membuat blog perniagaan online.. insyaallah 1 hari nanti


8) ADF
ADF adalah  service untuk shorten URL dan  pada masa sama akan siarkan iklan bila link yang shorten tu di share dan di klik.Perekacerita sekadar suka suka join adf ini. pendapatannya sedikit tapi boleh juga menambah duit dolar dalam paypal pereka cerita

9) HOTFILE DAN LINK DOWNLOAD
Ini yang membuatkan ramai blogger suka share download file kerana mereka boleh membuat duit melaluinya. pereka cerita hanya share link download dari kepalabergetar, jiwang, ddmf dan beberapa lagi website download. link download dalam website ini bukanlah diupload oleh perekacerita. Boleh menjana bvanyak duit berdasarkan jumlah orang yang download.

10) MLM


Korang boleh juga promosi iklan MLM tapi sangat tidak digalakkan, Pastikan MLM yang korang nak share itu tidak menipu pengguna internet lain
5D - Duduk Diam-Diam Dapat Duit


 Sebenarnya sangat banyak lagi cara boleh buat duit melalui blog ini.. Korang hanya perlu rajin cari di google key "Cara buat duit melalui blog" so apalagi mulakan langkah untuk berblog

Related Articles

0 comments:

Post a Comment